Kura plnené hruškami
1 kurča, 3 hrušky, 10 dkg slaniny, 5 vajec (3 uvarené na tvrdo a 2 surové), 3 lyžice dezertného vína, petržlenovú vňať, maslo, čierne mleté korenie, soľ, tmavé pivo
Ako na to:Hrušky olúpeme a nakrájame na kocky a tak isto na kocky nakrájame 3 na tvrdo uvarené vajcia a slaninu. Všetko zmiešame spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Plnku ešte okoreníme, osolíme a pridáme víno a 2 surové vajcia.
Touto plnkou naplníme vypitvané a očistené kurča, po naplnení ho zašijem asi tak 1,5 cm od okraja.
Zo zvyšku plnky urobíme malé placky, ktoré môžeme podávať ako prílohu.
Kurča dáme do pekáča, podlejeme pivom a môžeme aj prikryť alobalom, kvôli kôrke. Pečieme mierne asi 1/2-1 hodinu, a potom ho ešte 1/2 hodinu zrýchlene dopečieme.
ALEBO:
Na rošte: Kurča potrieme maslom a podlejeme pivom.
Na sporáku: Kurča dáme do hrnca, podlejeme pivom a prikryjeme.
Pripravené kurča podávame s hranolkami alebo so zemiakmi.