Dusený králik
1 vypitvaného a očisteného králika (asi 1,4 kg), 3 stredne veľké cibule, 8 stredne veľkých paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 1 dlhú červenú feferónku, 4 lyžice oleja, soľ, biele korenie, ¼ l bieleho vína, 3 výhonky čerstvej šalvie alebo 1 lyžičku sušenej
Ako na to:Králika umyjeme, osušíme a rozdelíme na 8 kúskov. Paradajky umyjeme a rozštvrtíme.
Cibuľu olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Cesnak olúpeme a nasekáme na drobno. Feferónku očistíme, umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké krúžky.
V hlbšom pekáči rozpálime olej a mäso na ňom zo všetkých strán opečieme. Osolíme a okoreníme, pridáme rajčiny, cibuľu, cesnak a feferónku.
Podlejeme 1/8 l bieleho vína a 1/8 l vody, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 1 hodinu dusiť. Po 30 minútach dusenia prilejeme zostávajúce víno a pridáme vetvičky šalvie.
Hotový pokrm ochutíme soľou, korením a podávame s bielym chlebom.