Jarná polievka s krupicovými haluškami
100 g malých baby mrkvičiek, 50 g zeleného hrášku, 30 g karfiolu, 20 g ružičkového kelu, 30 g kalerábu, 2 PL masla, 750 ml zeleninového vývaru, petržlenovú vňať, pažítku, soľ
Cesto na halušky: 2 vajcia, posekanú petržlenovú vňať, pažítku, 1 PL oleja, 100 g detskej krupice, soľ, mleté biele korenie
Karfiol rozoberieme na ružičky. Kaleráb očistíme a pokrájame na kocky. Mrkvu očistíme, časť pokrájame na kolieska a časť ponecháme v celku. Zeleninu opečieme na masle. Osolíme ju, zalejeme vývarom a uvedieme do varu.
Teplotu znížime, polievku prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni pomaly varíme, kým zelenina úplne nezmäkne. Kým polievku odstavíme, pridáme do nej halušky a necháme ich v nej 7–9 minút povariť.
Hotovú polievku dozdobíme lístkami petržlenovej vňate, nadrobno pokrájanou pažítkou a podľa chuti osolíme.
Krupicové halušky: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s olejom. Pridáme pokrájanú petržlenovú vňať s pažítkou, soľ, mleté biele korenie, detskú krupicu a sneh vyšľahaný z bielkov.
Z cesta pomocou kávovej lyžičky formujeme halušky, ktoré hneď dávame do polievky.