Medovníky
400 g hladkej múky, 160 g práškového cukru, 60 g Hery, 2 vajcia, 100 g med, 1 KL sódy, perníkové korenie (aníz, badyán, klinčeky, škorica)
Poleva: 140 g 2-krát preosiateho práškového cukru, 1 bielok, 2 kvapky octu
Trikrát preosiatu múku spolu so sódou zmiesime s trikrát preosiatym cukrom, Herou, vajciami, medom a perníkovým korením.
Hmotu dobre vymiesime a dáme do silónového vrecka, dobre uzavrieme a dáme na 24 hodín na chladné miesto.
Potom vyvaľkáme, vykrajujeme tvary a dáme na slabo vymastený plech. Tie potrieme žĺtkom tesne pred vložením do rúry a pri 200 °C pečieme. Hneď po upečení opäť potierame žĺtkom.
Medovníčky vyzdobujeme na tenko polevou z kornútka.
Upozornenie: Múku a cukor viackrát osievame. Koreniny – badyán, aníz, klinčeky a škoricu melieme tesne pred miesením.
Vážime veľmi presne, hlavne med. Vajcia používame iba čerstvé s pekný tmavým žĺtkom.
Ak sa dodržuje postup, medovníčky sa určite vydaria.