Čučoriedková omáčka
½ kg čučoriedok, 5 dkg cukru, 1 PL masla, 1 ČL škrobovej múčky, ¼ l vody (mlieka)
Ako na to:Čučoriedky zalejte polovicou mlieka (vody), pridajte cukor a maslo a všetko povarte. V tekutine, ktorá vám zostala, rozmiešajte škrobovú múčku a vlejte ju do povarených čučoriedok, čím sa omáčka zahustí. Ešte minútu varte, prípadne rieďte mliekom.
TIP: Omáčka bude sýtejšia, ak pridáte kondenzované mlieko alebo smotanu a mlieko v pomere 1:1
Použitie: Čučoriedkovou omáčkou môžete poliať neplnené kysnuté knedličky, tvarohové varené taštičky alebo dukátové buchtičky. Hustejšiu omáčku môžete pridať k dolkám, omeletám a palacinkám.
Jednoduchá omáčka: K čučoriedkam stačí pridať smotanu a len ich v nej roztlačiť. Rôzne varianty omáčky vzniknú, ak použijeme sladkú alebo prírodnú smotanu alebo ak pridáme práškový cukor alebo nie. Takúto omáčku môžete pridať do jogurtu, zaliať ňou žemľový nákyp alebo sladké kaše – ovsenú alebo krupicovú.