Brokolicovo–karfiolový nákyp

Potrebujeme:

500 g brokolice, 500 g karfiolu, soľ, 200 g varenej šunky, 40 g masla, 40 g polohrubej múky, ¼ l vody z uvarenej zeleniny, ¼ l mlieka, mleté biele korenie, postrúhaný muškátový oriešok, 4 žĺtka, 100 g postrúhaného tvrdého syra, 4 bielka, tuk na formu

Ako na to:

Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky, stopky pokrájame na kocky. Pripravenú zeleninu obvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, potom necháme odkvapkať na site. Časť vody si odložíme.
Šunku pokrájame na malé kocky. Rúru predhrejeme na 200°C. Maslo rozpustíme a primiešame múku. Keď začne zmes peniť, za stáleho miešania prilejeme vodu z uvarenej zeleniny a mlieko. Varíme niekoľko minút, pričom stále miešame.
Odstavíme z ohňa, primiešame žĺtka a 75 g postrúhaného syra. Osolíme, ochutíme korením a muškátovým orieškom.
Do vymastenej nákypovej formy striedavo navrstvíme brokolicu a karfiol a posypeme kockami šunky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do bešamelovo-syrovej omáčky.
Rovnomerne ju nalejeme na nákyp, posypeme zvyšným syrom a na strednej priečke rúry pečieme asi 30 minút do zlatohneda.

03.01.2009

Podobné recepty