Syrové špagety s hráškom
500 g špagiet, 100 g oravskej slaniny, 1 lyžicu oleja, 150 g zeleného hrášku (mrazený, sterilizovaný, v sezóne čerstvý), 200 g syra mascarpone (môžeme nahradiť syrokrémom), 3-4 lyžice šľahačkovej smotany, 1 strúčik cesnaku, soľ, čierne mleté korenie, trochu tvrdého strúhaného syra na posypanie
Ako na to:Slaninku pokrájame nadrobno a popražíme na oleji. Pridáme k nej popučený cesnak a ešte chvíľu popražíme. Osobitne povaríme hrášok, scedíme a pridáme k slaninke, spolu so syrokrémom a smotanou. Na miernom ohni urobíme omáčku a ochutíme ju.
Špagety uvaríme v slanej vode obvyklým spôsobom, scedíme a premiešame ich so syrovo–hráškovou omáčkou (ak treba, rozriedime ju lyžičkou vody zo špagiet). Na tanieroch ešte jemne posypeme strúhaným syrom. Môžeme podávať s krehkým hlávkovým šalátom.
Tip: Ak chceme mať pikantnejšie špagety, omáčku pripravíme so syrom Niva, potom ju už nemusíme soliť.
Kto má rád v jedle cesnak, môže pridať o 1-2 strúčiky viac.