Jablkovo–kakaový závin
500 g polohrubej múky, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vajce, 40 g droždia, tuk a múka na posypanie pekáča
Plnka: 1 ½ kg jabĺk, 240 g práškový cukor, 3 PL kakaa, 1 PL strúhanky, 1 vanilínový cukor
Z droždia, lyžice vlažnej vody a cukru pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a štipku soli premiešame, pridáme kvások a toľko vody (vlažnej), aby vzniklo stredne tuhé cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 3 časti, urobíme bochníčky a každý rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Jablká olúpeme, postrúhame, vyžmýkame a pridáme cukor. Na miernom ohni podusíme a necháme vychladnúť. Potom primiešame kakao, strúhanku.
Touto plnkou natrieme cesto, zvinieme a dáme upiecť.
Záviny pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a olejom.