Zapekaný plnený karfiol
1 stredne veľký karfiol, 100 g vareného údeného mäsa alebo šunky, 60 g tvrdého syra, 1,5 dcl kyslej smotany, 1 cibuľu, 1 vajce, 2 PL oleja, kúsok masla na vymastenie zapekacej misy a na karfiol, 2 PL žemľových omrviniek, mletý muškátový oriešok, čierne korenie, soľ, 3-4 paradajky
Ako na to:Karfiol uvaríme vcelku v osolenej vode. Na oleji speníme cibuľu, primiešame údené mäso a syr - všetko pokrájané na kocky, pridáme smotanu, surové vajcia a po štipke mletého čierneho korenia a muškátového orieška.
Ohňovzdornú misu vymastíme maslom, vysypeme žemľovými omrvinkami a vložíme do nej predvarený karfiol.
Horné ružičky z neho vykrojíme a uložíme ich po obvode misy (alebo pekáča) striedavo s paradajkami pokrájanými na kolieska.
Vykrojenú časť z karfiolu naplníme pripravenou zmesou, posypeme omrvinkami, pokvapkáme roztopeným maslom a zapečieme v rúre.
Podávame s chutnou zemiakovou kašou a čerstvým šalátom.