Hovädzie s chrenovou náplňou
1 kg hovädzie zadné, 1 celé maslo, chren strúhaný, cibuľu, múku, smotanu, soľ
Ako na to:Mäso cez fóliu rozklepeme na tenký plátok. Osolíme ho a potrieme maslom (ako chlieb). Trochu masla si necháme na spenenie cibule.
Mäso poriadne potrieme nastrúhaným chrenom. Mäso s plnkou zrolujeme. Roládu zviažeme tak, aby sa nám nerozpadla (mriežka).
Mäso vložíme do hrnca so spenenou cibuľou. Po chvíľke, keď sa mäso zatiahne, podlejeme ho vodou a podusíme.
Počas dusenia ho postupne podlievame vodou (1-1,5 hod.). Potom mäso nakrájame na plátky.
Do výpeku dáme trochu múky - spravíme zápražku a do tejto hmoty nalejeme smotanu a 10 minút povaríme. Podávame so žemľovou knedľou.