Medovo-jablkové palacinky
150 g múky, 2 vajcia, 150 ml mlieka, 150 ml vody, 1 vanilínový cukor, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 50 g rozpusteného masla, štipku soli
Plnka: 600 g jabĺk, 100 g tekutého medu, 80 g masla, 2 PL vody, 1 celú škoricu, 5 cl čerešňového likéru, 3 cl koňaku, 2 cl čerešňovice
Na dozdobenie: mandľové lupienky
Múku, vanilínový cukor, soľ, prášok do pečiva, vajcia, rozpustené maslo a vodu zmiešame a postupne riedime mliekom. Hotové cesto necháme 2 hodiny odstáť. Na panvici rozpustíme pri nízkej teplote med a necháme ho karamelizovať.
Pridáme maslo, vodu a celú škoricu, vymiešame hladkú omáčku. Neošúpané jablká pokrájame na štvrtky. Zbavíme ich jadrovníka, pokrájame na tenké mesiačiky a pridáme do medovo-škoricovej omáčky. Necháme 10 minút podusiť, potom ich vyberieme.
Z odležaného cesta upražíme na masle palacinky. Poukladáme ich na taniere a obložíme kúskami jabĺk z panvice. Z omáčky vyberieme škoricu, vmiešame do nej čerešňový likér, čerešňovicu, koňak, prelejeme ňou pripravené palacinky, zložíme ich do trojuholníčkov a posypeme mandľovými lupienkami.