Ríbezľový koláč

Potrebujeme:

600 g ríbezlí, 200 g masla, 180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, štipku soli, 4 vajcia, 350 g polohrubej múky, 170 g pomletých mandlí, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva Smotanový krém: 2 vajcia, 200 g smotany na šľahanie, 40 g práškového cukru, 3 PL pomletých mandlí, 2 PL hladkej múky

Ako na to:

Opláchnuté ríbezle oberieme a posypeme 2 PL múky. Zabránime ich prepadnutiu na dno koláča.
Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista, pridáme vanilku, štipku soli a postupne po jednom vajcia. Zostávajúcu múku zmiešame s pomletými mandľami, kypriacim práškom a pridáme do vyšľahanej hmoty.
Cesto dáme na menší, vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto uložíme ríbezle posypané múkou a zalejeme ich smotanovým krémom:
Žĺtka rozmiešame s práškovým cukrom a smotanou. Pridáme z bielkov vyšľahaný tuhý sneh, pomleté mandle a hladkú múku.
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–50 minút.

04.12.2008

Podobné recepty