Pagáčiky škvarkové
150 ml mlieka, jednu lyžičku cukru, 20 g droždia 300 g hrubej múky, jednu lyžičku soli, 200 g mletých škvariek, dva žĺtky, tri lyžice kyslej smotany, dve lyžice bieleho vína, jedno vajce
Ako na to:Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a necháme vykysnúť.
Na dosku dáme múku, premiešame so soľou, pridáme zomleté škvarky, žĺtka, smotanu, víno a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkáme, zložíme ako obálku, prikryjeme hrncom a tridsať minút necháme kysnúť. Postup opakujeme trikrát.
Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, povykrajujeme malé kolieska, rozložíme na plech a necháme kysnúť asi dve hodiny.
Potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a vo vyhriatej rúre upečieme dozlata.