Grilovaná špargľa s bernskou omáčkou

Potrebujeme:

600 g špargle, 1 hrnček bieleho suchého vína, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, celé biele korenie
Bernská omáčka: 2 žĺtka, 250 g masla, 2 PL bylinkového, estragónového octu, čerstvý estragón, soľ, korenie
Príloha: 4 veľké zemiaky, 500 ml kuracieho vývaru, 1 PL masla, soľ, korenie, 200 g špenátu, 1 šalotku, 1 PL olivového oleja, 2 PL bieleho suchého vína

Ako na to:

Spodnú časť špargle ošúpeme, hlavičky necháme neošúpané, drevnaté konce odkrojíme. Dáme na 1 minútu povariť do osolenej vody ochutenej bielym vínom, citrónovou šťavou a celým bielym korením.
Špargľu vyberieme a ponoríme do ľadovej vody, aby sme zastavili proces varenia.
Uvarenú špargľu sprudka opečieme na olivovom oleji tak, aby zostala chrumkavá.

Omáčka: Žĺtky dáme do guľatej misy, pridáme ocot, soľ a korenie.
Nad parou miešame metličkou do zhustnutia, musíme dávať pozor, aby sa žĺtky nezrazili.
Do vyšľahaných žĺtkov pomaly a za stáleho miešania prilejeme rozpustené maslo.
Nakoniec pridáme čerstvé lístky estragónu.

Príloha: Ošúpané zemiaky vložíme do osoleného a okoreneného kuracieho vývaru s maslom a prikryté pomaly dusíme domäkka v rúre pri 120 °C asi 30 minút.
Pripravíme si špenát: Na olivovom oleji speníme nadrobno posekanú šalotku, podlejeme ju bielym vínom a pridáme listový špenát.
Dochutíme soľou a korením.

11.12.2008

Podobné recepty