Rebarborovo-jahodový koláč

Potrebujeme:

100 g cukru, 200 g masla, 300 g hladkej múky, 300 g rebarbory, 200 g čerstvých jahôd, 100 g karamelových keksíkov, napríklad Lotus alebo piškót, 150 g cukru, 1 vanilínový cukor, 1 žĺtok na potretie

Ako na to:

Z masla, cukru a múky vypracujeme hladké a vláčne cesto. Bochník odložíme na polhodinu do chladu a pripravíme si plnku.
Ošúpanú rebarboru pokrájame asi na 3 cm kúsky, krátko ju povaríme vo vode so 150 g cukru. Vodu zlejeme, rebarboru zmiešame s pokrájanými jahodami.
Valčekom na cesto podrvíme keksíky. Z vychladnutého cesta si kúsok odložíme. Zvyšok rozvaľkáme do tvaru kruhu a vyložíme ním dno i boky vymastenej tortovej formy. Okraje dekoratívne postláčame.
Na cesto rozdelíme polovičné množstvo podrvených keksíkov a jahodovo-rebarborovú zmes.
Druhú polovicu keksíkovej drviny zmiešame s vanilínovým cukrom a rozdelíme ju na jahodovo-rebarborovú plnku. Odložený kúsok cesta rozvaľkáme na tenký plát, porežeme ho na pásiky, uložíme ich na koláč do tvaru mriežky, potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 170 – 175 °C 30 – 40 minút. Koláč krájame, až keď je dobre vychladnutý.

04.12.2008

Podobné recepty