Dezert s medom a orechami

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta, 800 g posekaných mandlí, 2 ČL mletej škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 šálku masla, 2 šálky kryštálového cukru, 1 šálku tekutého medu, šťavu z jedného citróna, 2 vanilínové cukry

Ako na to:

Mandle zmiešame so škoricou a klinčekmi. Na vymastený plech uložíme 4 tenučké pláty rozvaľkaného cesta, každý potrieme rozpusteným maslom.
Na štvrtú vrstvu rozotrieme časť mandľovo-škoricovej zmesi a pokryjeme ďalšími dvoma plátmi cesta potretými maslom. okračujeme do vyčerpania zásob, poslednú vrstvu vytvoríme opäť zo 4 tenkých plátov.
Dezert pokrájame na kosoštvorce, polejeme zvyšným maslom a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 40–45 minút. Medzitým povaríme spolu 5–6 minút cukor, med, 1 a pol šálky vody, vanilínové cukry a citrónovú šťavu.
Penu, ktorá vznikne varením, odstránime lyžicou, horúcim sirupom polejeme upečený dezert a necháme vychladnúť.

28.11.2008

Podobné recepty