Tvarohová torta s posýpkou
Cesto: 300 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 200 g masla
Plnka: 800 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru, 70 g maizeny, 3 vajcia, 2 ks vanilínového cukru, citrónovej šťavy, 200 ml 33 % smotany na šľahanie
Posýpka: 100 g hrubej múky, 80 g kryštálového cukru, 80 g masla, 1 vanilínový cukor
Z múky, masla, práškového cukru a celého vajca vypracujeme hladké cesto a odložíme ho na 40 minút do chladničky. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske, vystelieme ním dno a boky vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Plnka: Žĺtka vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Smotanu vyšľaháme dotuha. Mäkký tvaroh zmiešame s maizenou. Všetko spolu zmiešame a dochutíme citrónovou šťavou.
Plnku rozotrieme na cesto a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40–50 minút pri teplote 180 °C.
Medzitým si pripravíme posýpku: Hrubú múku, kryštálový cukor, vanilínový cukor a maslo ručne rozmrvíme.
Tesne pred dopečením na tortu rozdelíme posýpku a necháme ju v rúre zapiecť. Pred podávaním kúsky torty pokvapkáme rozpusteným medom, posypeme hnedým cukrom a dozdobíme lístkami mäty.