Omáčka Madeira
zelenina, hovädzie kosti, kaža z údenej slaniny, huby, múka, paradajky, klinčeky, cukor, 1 dl červeného vína, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Na 1 osobu použite 50 g zeleniny. Zeleninu nadrobno pokrájajte a v horúcej masti upražte do tmavohneda za prídavku malého množstva cukru. Pridajte niekoľko kúskov hovädzích kostí, kožu z malého kúska údenej slaniny a niekoľko nadrobno pokrájaných húb. Za stáleho miešania ich upražte, posypte múkou, pridajte trochu paradajok, potom dobre povarte. Keď sa omáčka uvarila, preceďte ju a zeleninu prepasírujte cez sito. Znovu položte na oheň, ochuťte soľou, trochou mletého čierneho korenia, klinčekmi, cukrom a červeným vínom, potom varte do hustoty medu.