Jahodovo-citrónový koláč
1 a 1/2 kg jahôd, 5 vajec, 260 g práškového cukru, 1 PL strúhanej citrónovej kôry, 1/4 l oleja, 125 ml mlieka, 125 g múky, 25 g maizeny, 3 ČL prášku do pečiva, 150 ml šťavy z citrónov, 200 g pomarančového džemu, 4 bielky, 1 PL šťavy z citróna, 175 g cukru
Ako na to:Vajcia vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Postupne pridávame mlieko, olej, múku, maizenu, prášok do pečiva a citrónovú šťavu.
Cesto vylejeme na vymastený plech a pečieme v rúre pri teplote 175 °C asi 20 minút.
Očistené jahody poprekrajujeme po dĺžke na polovice. Pri stredne vysokej teplote zohrievame džem, kým nezíska vláčnu až viskóznu konzistenciu. Rozpusteným džemom potrieme upečený korpus. Navrch poukladáme jahody.
Bielka vyšľaháme s 1 PL citrónovej šťavy na tuhý sneh. Postupne primiešame cukor a pokračujeme v šľahaní, kým sa úplne nerozpustí.
Penou naplníme cukrárenské vrecko a ozdobne v tvare hustej vlnovky ním „zakryjeme“ jahody na koláči. Koláč vložíme na 3 minúty do rúry vyhriatej na 250 °C. Podávame vychladený.