Čokoládový koláč
5 vajec, 180 g masla, 180 g práškového cukru, 2 vanilínové cukry, kakao, 150 g rozpustenej čokolády, nastrúhanú citrónovúá kôru, 300 g polohrubej múky, 50 g pomletých mandlí, 1 kypriaci prášok, 1 až 1,2 dcl ovocnej šťavy, vykôstkované sterilizované čerešne
Na potretie: čerešňový lekvár, 2,5 dcl vyšľahanej smotany, nastrúhanú citrónovú kôru
Maslo vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme žĺtka a spolu znova pomiešame. Do toho dáme rozpustenú čokoládu, kakao, nastrúhanú citrónovú kôru, ovocnú šťavu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a pomleté mandle.
Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov, čerešne a opäť premiešame.
Cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre.
Po vychladnutí ho potrieme lekvárom, ozdobíme šľahačkou a nastrúhanou čokoládou.