Jemný koláč s makovou plnkou

Potrebujeme:

230 g hladkej múky, štipku soli, 60 g práškového cukru, 150 g masla, dva žĺtky, citrónovú kôru
Plnka: 300 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 ml mlieka
Bielkový sneh: 5 bielkov, 150 g kryštálového cukru

Ako na to:

Do preosiatej múky zamiešame soľ, práškový cukor, zmäknuté maslo, žĺtka a postrúhanú citrónovú kôru. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme na pätnásť minút na chladnejšie miesto. Potom cesto rozvaľkáme a preložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 20 x 30 cm.
Cesto potrieme makovou plnkou a vložíme do vyhriatej rúry. Napoly upečený koláč vyberieme z rúry, potrieme bielkovým snehom a dáme do rúry dopiecť.
Plnka: Vo vriacom mlieku rozpustíme práškový a vanilínový cukor, zamiešame mak a chvíľu povaríme. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Bielkový sneh: Z bielkov a cukru vyšľaháme nad parou tuhý sneh.

08.12.2008

Podobné recepty