Jablčník

Potrebujeme:

Cesto: 4 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 6 lyžíc vlažnej vody, 200 g polohrubej múky, prášok do pečiva, postrúhanú citrónovúá kôru
Jablková vrstva: 750 g očistených postrúhaných jabĺk, 2 balenia vanilkového cukru, mletú škoricu
Krém: 3 balíčky Zlatého klasu, 0,5 l mlieka, 2 balenia vanilkového cukru, 100 g kryštálového cukru, 2 pochúťkové smotany (500 ml)
Na ozdobenie: 100 g čokolády na varenie, 20 g masla, mlieko

Ako na to:

Žĺtka vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Pridáme vlažnú vodu, prášok do pečiva zmiešaný s múkou a vymiešame hladké cesto.
Z bielkov ušľaháme sneh a vmiešame do cesta.
Plech vyložíme alobalom, vysypeme vanilkovým cukrom a škoricou a rozložíme naň postrúhané jablká, z ktorých sme vytlačili prebytočnú šťavu.
Na jablká vylejeme cesto, opatrne rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po upečení cesto vyklopíme tak, aby jablková vrstva bola navrchu. Alobal stiahneme z jabĺk a necháme vychladnúť.
Do 350 ml mlieka nasypeme kryštálový a vanilkový cukor a dáme variť. Vo zvyšku studeného mlieka rozmiešame 3 balenia Zlatého klasu a uvaríme veľmi hustý puding. Za priebežného miešania ho necháme mierne vychladnúť a elektrickým šľahačom do neho postupne vmiešame pochúťkovú smotanu.
Vyšľahaný jemný krém rozotrieme na jablkovú vrstvu a uložíme do chladničky.
Čokoládu rozpustíme nad parou s troškou masla a premiešame. Ak je veľmi hustá, pridáme trošku mlieka. Nalejeme na povrch koláča a necháme vychladnúť.

30.11.2008

Podobné recepty