Šťavnatý jablkový koláč
250 g polohrubej múky, 125 g Hery, 60 g práškového cukru, 1 lyžička škorice, 1,3 kg jabĺk, 1 citrón, 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2,5 dcl kyslej smotany, 2 dcl šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov
Ako na to:Múku vymiesime s herou, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom. Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a odložíme na 30 minút do chladničky.
Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou rozmiešanou s citrónovou šťavou. Jablká postupne nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom.
3 vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká. Pečieme pri teplote 160 až 170 °C asi 40 minút. Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami.