Ukrajinský boršč

Potrebujeme:

30 dkg chudého bôčika alebo hovädzieho mäsa, 5 malých cvikiel, 2 cibule, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 zeler, 2 zemiaky, 1 pór, 2-3 strúčiky cesnaku, 1/2 menšej kapusty, 1 PL masla, 3 PL paradajkového pretlaku, soľ, čierne korenie, bobkový list, ocot 1/4 l kyslej smotany petržlenovú vňať, kôpor, pažítku

Ako na to:

Mäso v kuse dáme variť do 1 a 1/2 l vody. Po hodine varenia pridáme na rezance pokrájané 3 cvikle a na kolieska pokrájanú cibuľu. Varíme na miernom ohni 15 min.
Medzitým pokrájame koreňovú zeleninu na kocky, pór na kolieska a kapustu na rezance, a potom opražíme na masle a pridáme do hrnca k mäsu.
Osobitne uvaríme v malom množstve vody 2 na kolieska pokrájané cvikle spolu s bobkovým listom a cesnakom. Uvarené mäso vyberieme, pokrájame a vložíme späť do vývaru. Precedíme doň aj vodu, v ktorej sme varili osobitne cviklu.
Boršč okoreníme mletým čiernym korením, octom, paradajkovým pretlakom. Podávame s posekanou petržlenovou vňaťou, kôprom a pažítkou. Kyslú smotanu dávame až do taniera.

13.11.2008

Podobné recepty