Martinské rezy
250 g hladkej múky, 250 g Hery, 4 lyžice kyslej smotany
Plnka: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 5–6 jabĺk, 150 g orechov alebo maku, 1 vanilínový cukor, 2 lyžice kakaa
Múku, heru a smotanu dôkladne zmiesime a zabalené cesto odložíme aspoň na pol hodiny do chladu. Jablká očistíme a najemno postrúhame.
Plnka: Žĺtka s cukrom vymiešame do penista, pridáme jablká, orechy alebo pomletý mak, vanilínový cukor a kakao. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zapracujeme ho do plnky.
Cesto rozdelíme na polovice, obe rozvaľkáme. Jednu dáme na vymastený plech, rozotrieme na ňu plnku a zakryjeme druhou polovicou cesta. Vrch natrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Pečieme 30–40 minút.