Jablkový koláč

Potrebujeme:

250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dcl studenej vody, 1 kg jabĺk, trocha cukru
Na polevu: 2 dcl sladkej smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček vanilkového cukru.

Ako na to:

Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť.
Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy. Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou.
Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 % výkonu. Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.

30.11.2008

Podobné recepty