Holandský jablkový koláč
150 g masla, 200 g cukru, 2 vajcia, 2 dcl kefíru, 1 lyžičku mletej škorice, 150 g polohrubej múky, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli, 200 g postrúhaných jabĺk (predtým ošúpaných a zbavených jadrovníkov)
Na posypanie: 100 g cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 50 g nadrobno posekaných orechov
Maslo, cukor, vajcia a kefír vymiešame. Primiešame škoricu, múku, sódu, soľ a vymiešame cesto. Pridáme postrúhané jablká a premiešame.
Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou. Do formy vylejeme cesto a posypeme ho zmesou cukru, škorice a posekaných orechov.
Pečieme 35 až 40 minút pri teplote 180 stupňov, alebo pokiaľ cesto nebude vo vnútri suché.