Jablčník z krehkého cesta
300 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1/4 balíčka prášku do pečiva, 140 g masla alebo tuku, soľ, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 dcl mlieka alebo smotany
Plnka: 750 g jabĺk, 100 g práškového cukru, škoricu, 100 g hrozienok, 100 g orechov, mlieko na potretie
Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme trošku soli, žĺtok, vajce, vanilkový cukor a toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Potom ho rozdelíme na 2 diely a dáme do chladu.
Medzitým pripravíme plnku.
Potom cesto každé zvlášť rozvaľkáme na 1/2 cm, na váľku prenesieme na plech. Posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a s cukrom. Cukru dáme podľa kyslosti jabĺk.
Do plnky môžeme pridať aj hrozienka a posekané orechy. Jablká prikryjeme druhým dielom cesta, rováľkaného na veľkosť prvého cesta, kraje pretlačíme, celý jablčník potrieme mliekom a upečieme.
Upečený posypeme vanilkovým cukrom, trochu vychladnutý pokrájame na štvorcové rezy.