Revúcke guľky
30-40 dkg údeného mäsa bez kostí, očistené zemiaky, žemľu, bravčovú masť, jedno vajce, soľ, čierne korenie, trošku majoránky, cesnak, hladkú múku
Ako na to:Zemiaky nastrúhame na stredne hrubom strúhadle, vyžmýkame ich tak, aby vyžmýkaná masa bola v pomere dvojnásobok ku pomletému mäsu.
Na kocky pokrájanú žemľu upražíme na troche masti, pridáme jedno vajce, soľ podľa chuti, čierne korenie, trošku majoránky a cesnak podľa chuti (radšej viacej ako menej). Všetko spolu premiešame aj s pomletým údeným mäsom.
Guľky robíme veľké asi ako 1 vajce. Tieto guľky potom vyváľame v hladkej múke.
Dáme zovrieť slanú vodu, keď voda vrie, vkladáme do nej guľky. Keď vyplávajú na povrch, vyberáme ich.