Živánska pečienka
750 g bravčového mäsa najlepšie z pliecka, 500 g oravskej slaniny, 1 kg zemiakov, 4 cibule, soľ, mletú rascu, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 100 ml oleja
Ako na to:Umyté mäso nakrájame na menšie plátky a poklepeme. Očistenú cibuľu a zemiaky nakrájame na kolieska. Oravskú slaninu pokrájame na plátky.
Alobal potrieme olejom, poukladáme naň kolieska cibule a zemiakov, osolíme a okoreníme. Kolmo na zemiaky tesne k sebe striedavo prikladáme osolené a okorenené mäso, cibuľu, zemiaky a oravskú slaninu.
Všetko osolíme, okoreníme, posypeme rascou a červenou paprikou, posypeme vrstvou cibule a zemiakov, pridáme trochu oleja a všetko dôkladne zabalíme do alobalu. Upečieme v horúcej rúre, alebo v pahrebe (asi 80 min.)