Anglický vianočný koláč
350 g Hery, 350 g práškového cukru, 6 vajec, 450 g hladkej múky, 4 PL mlieka alebo vínovice, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL mletých klinčekov, 1 PL mletého ďumbiera, 450 g hrozienok, kôrka pomaranča alebo citróna, 100 g citronátu (zelené kandizované ovocie), 125 g červených čerešn,í 250 g sekaných mandlí, 50 g kandizovaného zázvoru
Ako na to:Źĺtka vyšľaháme s cukrom. Potom pridáme ostatné suroviny a vymiešame. Bielka vyšľaháme na sneh a pridáme ich až úplne na konci. Pečieme vo vymastenej bábovkovej formy. Pečieme 2,5 až 3 hodiny pri 140 st.C.
Vyberieme vychladnuté z formy (bude to tvrdé), zabalíme do utierky a v nádobe (janská misa a pod.) pravidelne polievame nejakým destilátom (najlepšie koňakom).
Zvrchu prikryté, uskladňujeme na balkóne (v chlade). Pečieme 6 týždňov pred Vianocami.