Croasanty sladké, alebo slané
600 g hladkej múky, ½ l mlieka, 150 g droždia, 10 g soli, 30 g masla, 2 vajcia, 60 g práškového cukru
Tuková kocka: 400 g masla a trocha hladkej múky
V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko. Cesto má mať tuhšiu konzistenciu. Vypracujeme tukovú kocku.
Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na 3x. Tento postup zopakujeme 3x.
Po poslednom preložení necháme 1 hodinu odpočinúť v chladničke.
Náplň môžeme použiť sladkú (čokoláda), alebo slanú (oravská slaninka).
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2,5 až 3 mm a vykrojíme z neho väčšie trojuholníky. Do stredu položíme náplň a zrolujeme na croasanty.
Dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme pri teplote 2200 C až 2300 C asi 10 minút.