Ríbezľový koláč
200 g hladkej múky, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 500 g ríbezlí, 3 žĺtka, 100 g krupicového cukru, 150 g olúpaných pomletých mandlí, 3 bielka
Ako na to:Múku preosejeme na pracovnú dosku, pridáme maslo, práškový cukor, vajce a zamiesime cesto. Zabalíme ho do alobalu a dáme na 2 hodiny do chladničky. Ríbezle odstopkujeme, umyjeme a necháme odkvapkať.
Žĺtky s polovicou krupicového cukru vymiešame a pridáme mandle.
Bielka so zvyšným krupicovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zamiešame do žĺtkovej hmoty. Nakoniec pridáme ríbezle.
Rúru vyhrejeme na 200°C.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním dno a boky formy, popicháme vidličkou, naplníme ríbezľovou zmesou a nahladko zarovnáme. Koláč pečieme na druhej priečke asi 40 minút.