Špagety so smotanovo-syrovou omáčkou
špagety, 250 ml sladkej smotany, 1 lyžicu hladkej múky, 150 ml hubového alebo zeleninového vývaru z kocky, 150 g eidamu, 200 g prerastenej oravskej slaninky, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať
Ako na to:Špagety uvaríme podľa návodu. Omáčka: Na kocky pokrájanú oravskú slaninku opečieme na panvici do chrumkava. Krátko pred jej dokončením pridáme na plátky pokrájaný cesnak a ešte chvíľu spolu opekáme.
Slaninku s cesnakom vyberieme a udržujeme teplé. Do výpeku dáme lyžicu hladkej múky, zalejeme vývarom, rozvaríme a prilejeme sladkú smotanu.
Postupne pridávame postrúhaný syr a varíme, až kým sa nerozpustí. Ochutíme korením, nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Na špagety dáme omáčku a posypeme opraženou slaninkou s cesnakom.
Slaninku s cesnakom môžme aj zmiešať spolu s hotovou omáčkou.