Farebná morčacia roláda na víne
1 kg morčacích pŕs, 300 g anglickej slaniny pokrájanej na plátky, 1 lyžicu masla, 1 červenú papriku, 1 žltú papriku, 3 dcl suchého bieleho vína, 1 kocku slepačieho bujónu, 1 bobkový list, soľ, čierne korenie, rascu, 4 guličky nového korenia, 1 zväzok petržlenu, 1 kg zemiakov, olej
Ako na to:Najprv si pripravíme vývar z kocky podľa návodu. Papriky nakrájame na prúžky a pažítku nasekáme nadrobno.
Z morčacích pŕs urobíme veľký plát, ktorý naklepeme, osolíme a okoreníme.Na plát mäsa rovnomerne položíme 2/3 pripravenej anglickej slaniny.
Potom striedavo ukladáme červené a žlté prúžky papriky. Nakoniec posypeme nasekaným petržlenom.
Urobíme roládu, ktorú previažeme motúzikom a sprudka opečieme na masle. Rúru predhrejeme na 200°C.
Pekáč s roládou vložíme do rúry, podlejeme 1/3 vína a pridáme korenie. Pečieme pri 180°C asi 90 minút.
Zvyšnú anglickú slaninu nakrájame na prúžky 2 cm hrubé a niekoľko prúžkov pokladieme na roládu. Vždy keď je slanina upečená, tak ju odstránime z povrchu rolády do výpeku a pokladáme na roládu nové prúžky slaniny. Takto postupujeme po celú dobu pečenia, aby roláda nebola vysušená a slanina pripálená.
Priebežne polievame šťavou a prilievame vývar. Upečenú roládu vyberieme z pekáča a šťavu vydusíme na tuk. Potom vyberieme prúžky slaniny a korenia. Do výpeku nalejeme zvyšok vína a krátko povaríme.