Zeler zapečený so syrom
dva väčšie mladé zelery, 100 g masla, 150 g strúhanky, 150 g tvrdého syra, 3 vajcia, 2 žĺtka, 1 dcl sladkej smotany, 4 paradajky, hrsť petržlenovej vňate, soľ, korenie
Ako na to:Zeler očistíme, umyjeme a uvaríme v slanej vode do polomäkka.
Nakrájame ho na plátky.
Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a na dno uložíme vrstvu nakrájaného zeleru. Posypeme ho vrstvou strúhanky, ktorú sme predtým opražili na masle.
Na to dáme vrstvu strúhaného syra, potom vrstvu plátkov zeleru, nasypeme na ňu opäť vrstvu strúhaného syra, na to naukladáme kolieska nakrájaných natvrdo uvarených vajec, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou. Na to naukladáme kolieska paradajok. Zalejeme sladkou smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali
2 žĺtka.
Osolíme, okoreníme a pečieme v mierne teplej rúre asi 30 minút.