Servítková knedľa
40 dkg hrubej múky, 2 dkg masla, 2 žĺtka, 2 dcl mlieka, lekvár, mak, práškový cukor, 2 dkg droždia, masť
Ako na to:V 1/2 dcl vlažného mlieka rozmiešame droždie, 1 dkg práškového cukru a dáme vykysnúť. V ohriatej múke rozmiešame soľ, 3 dkg práškového cukru a prilejeme žĺtka rozmiešané vo vlažnom mlieku.
Pridáme vykysnuté droždie, rozpustené maslo (2 dkg) a vypracujeme cesto. Dáme ho vykysnúť na teplé miesto.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľký ovál. Potrieme lekvárom a zavinieme vo veľkú knedľu. Zavinieme do čistej utierky a varíme na pare vo veľkom prikrytom hrnci nad vriacou vodou.
Varíme asi 10–15 minút.
Knedle sú hotové, ak sa na špáratko, ktoré pichneme do knedle, nelepí cesto. Knedľu niťou krájame na koliečka, posypeme makom, cukrom a rozpustenou bravčovou masťou.