Kelová polievka s haluškami
1 hlávku kelu, 200 g mrkvy, 1 cibuľu, olej, 1 l zeleninového vývaru, soľ, pol lyžičky cukru, mleté čierne korenie
Halušky: 1 väčší zemiak, 5 lyžíc hrubej múky, soľ, 1 strúčik cesnaku, 50 g tvrdého syra, 1 vajce, petržlenovú vňať
Kel očistíme, umyjeme, odstránime hlúbik a nakrájame na hrubšie rezance. Mrkvu očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska.
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na rozohriatom oleji, pridáme zeleninu a restujeme 5 minút. Potom zalejeme vývarom a varíme domäkka. Počas varenia osolíme a okoreníme.
Do hotovej polievky zavaríme zemiakové halušky a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Pred podávaním posypeme posekanou vňaťou.
Halušky: Zemiak očistíme, umyjeme a najemno postrúhame. Potom pridáme múku, soľ, vajce, pretlačený cesnak, postrúhaný syr a posekanú petržlenovú vňať. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 10 minút odležať.