Berlínske šišky so slivkovým lekvárom
¼ l mlieka, 1 kocku droždia, 500 g hladkej alebo polohrubej múky, 125 g práškového cukru, štipku soli, 4 PL oleja, 2-3 žĺtky, múku na posýpanie dosky, 100 g slivkového lekváru, 1 bielok, 75 g práškového cukru na posýpanie, 1-2 lyžice citrónovej šťavy
Ako na to:Mlieko zohrejeme. Do vlažného mlieka zamiešame droždie.
Múku, 50 g cukru, soľ, olej a vaječný bielok dáme do jednej misy.
Pridáme drožďové mlieko a všetko spolu premiešame. Takto pripravené cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť.
Z cesta na doske posypanej múkou tvarujeme šišky, ktoré naplníme lekvárom. Naplnené šišky poukladáme na obrúsok posypaný múkou, prikryjeme ich obrúskom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Vyprážame v rozpálenej masti z oboch strán.
Hotové posypeme práškovým cukrom alebo namočíme do berlínskej polevy (cukor vymiešaný s citrónovou šťavou).