Bourgignon
750 g hovädzieho (alebo jahňacieho) mäsa, 3 veľké cibule, 400 g mrkvy, slaninu, tymián, bobkový list, čierne mleté korenie, soľ, 1 l červeného vína
Ako na to:Mäso nakrájame na väčšie kocky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky (najlepšie do kameninového hrnca), striedavo vrstvu cibule, mäsa a mrkvy.
Celé zalejeme vínom (nešetríme!), pridáme korenie. Necháme deň a noc odležať v chlade. Druhý deň scedíme víno (nevylievame!) a rozoberieme jednotlivé zložky.
Na slanine necháme zosklovatieť cibuľu pokrájanú na kocky, pridáme mäso, orestujeme, a potom pridáme mrkvu.
Zalejeme vínnym nálevom, v ktorom bolo mäso naložené a na miernom ohni necháme asi 3 hodiny pomaly bublať.
Pokiaľ sa táto záverečná fáza robí v tlakovom hrnci, stačí 1 hodina.
Bourgignon podávame najlepšie s bielym chlebom.