Včelie žabnutie

Potrebujeme:

Kysnuté cesto: 500 g polohrubej múky, kocku kvasníc, 75 g cukru, štipku soli, ¼ l vlažného mlieka, 50 g zmäknutého masla
Poleva: 1 vanilkový lusk, 150 g masla, 150 g medu, 6 PL mlieka, 200 g mandľových lupienkov
Plnka: 2 bielka, 1 plátok želatíny, 75 g smotany, 70 g medu, 2 žĺtka, 250 g jemného krémového tvarohu

Ako na to:

Z prísad dobre vypracujeme cesto, premiesime kysnuté cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť.
Kým bude cesto kysnúť, vyškrabneme vnútro vanilkového lusku, zmiešame ho s maslom, medom a mliekom a necháme ho asi 2 min. variť.
Potom do polevy vmiešame mandľové lupienky a odstavíme z ohňa, aby vychladla. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto ešte premiesime a dáme na plech.
Rovnomerne ho rozotrieme na plech a necháme ešte asi 30 min. odpočinúť – nakysnúť na plechu. Potom stierkou navlhčenou vo vode opatrne natrieme mandľovú polevu na cesto.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C, asi na 25 min. Koláč po upečení necháme vychladnúť.
Plnka: Bielok vyšľaháme a želatínu necháme asi v 2 PL vody zmäknúť. Smotanu s medom zohrejeme a necháme variť asi 1-2 min. Kastrólik odložíme z ohňa.
Dobre vyžmýkanú želatínu za stáleho miešania rozpustíme v horúcej smotane. Vmiešame žĺtka. Po lyžiciach vmiešame tvaroh. Krém necháme vychladnúť. Akonáhle začne krém rôsolovieť (tuhnúť), vmiešame doň vyšľahaný bielok.
Keď koláč vychladne, vodorovne ho prekrojíme na polovicu. Spodnú polovicu natrieme krémom a položíme druhú polovicu, natretú mandľovou polevou.

25.02.2009

Podobné recepty