Zeleninová štrúdľa
450 g lístkového cesta, 100 g stopkatého zeleru, 1 mrkvu, 500 g brokolice, 1 červenú papriku, soľ, korenie, muškátový oriešok, 200 g kyslej smotany, 3 vajcia, 100 g postrúhaného tvrdého syra, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 50 g masla, 100 g slaniny (môžete vynechať)
Ako na to:Zeler, mrkvu, brokolicu a papriku očistíme a nadrobno pokrájame.
Všetko povaríme v horúcej osolenej vode asi 1 až 2 minúty. Scedíme a opláchneme studenou vodou.
Smotanu, vajcia, syr, bylinky, soľ, korenie a muškátový oriešok zmiešame a pridáme k zelenine. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nasekáme a do zlatista opečieme (so slaninou pokrájanou na kocky). Rúru zohrejeme na 180°C.
Vyvaľkáme cesto, pokvapkáme roztopeným maslom, naložíme opečenú cibuľu s cesnakom a zeleninovú zmes, opatrne zrolujeme a uložíme na pomastený plech vyložený papierom na pečenie. Okraje dobre pritlačíme, aby plnka nevytiekla. Pečieme 35 minút, občas pretrieme zvyšným maslom.