Sacherova torta
140 g masla, 140 g čokolády, 140 g práškového cukru, 6 vajec, 120 g hladkej múky, višňový alebo ríbezľový lekvár, maslo na vymastenie formy, múku
Poleva: 100 g jemného kryštálového cukru, 20 g kakaa, 50 g masla
Maslo vymiešame s nahriatymi kúskami čokolády a postupne pridáme žĺtky. Dôkladne vymiešame do peny. Zo 6 bielkov vyšľaháme na tuhý sneh. Bielky vmiešame do žĺtkovej zmesi a postupne primiešame múku.
Pečieme vo vymastenej a vysypanej forme pri teplote 180°C asi hodinu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potrieme lekvárom a polejeme plevou. Dáme stuhnúť, ale nie do chladničky.
Poleva: Maslo dôkladne vymiešame s kakaom, cukor uvaríme na nitku a pridáme do hmoty. Ihneď polejeme.
Cukor uvarený na nitku: Cukor dáme do kastrólika s troškou! vody a uvaríme na hustú hmotu–ako med. Stále miešame, kým sa nebude ťahať. Nesmie kvapkať, alebo sa trhať (keby sme do kastrólika nedali trošku vody, vznikol by karamel).