Kurča po provensálsky
1 kurča, 70 g slaniny (údená, oravská), 200 ml bieleho vína, 200 ml masoxového vývaru, 3 PL oleja, 1 PL hladkej múky, 2 paradajky, tymián, bobkový list, celé čierne korenie, rozmarín, čerstvú petržlenovú vňať
Ako na to:Kurča rozporcujeme a osolíme. Každú porciu obalíme plátkami slaniny a omotáme niťou, alebo slaninu pripevníme ihlicou.
Takto upravené mäso poprášime hladkou múkou a prudko opečieme na rozohriatom oleji. Podlejeme bielym vínom a masoxovým vývarom.
Pridáme pokrájané paradajky, tymián, bobkový list a 2-3 zrnká čierneho korenia. Prikryté dusíme takmer do mäkka asi 1 hodinu.
Pridáme čerstvý rozmarín a dusíme ešte 10-15 minút.
Porcie môžeme na tanieri posypať petržlenovou vňaťou.