Smotanovo-kôprový posúch
1 kg polohrubej múky, 2 vajcia, 2 dl oleja, 50 g droždia, mlieko, kryštálový cukor, , Plnka:, 2 kyslé smotany, 2 žĺtky, soľ, posekaný kôpor, 1 PL maizeny
Ako na to:Urobte kvások z mlieka, cukru a droždia. Tento pridajte do múky spolu s 2 vajciami, olejom a soľou. Vymieste hladké cesto a nechajte asi 1 hod. kysnúť. Vykysnuté cesto na doske rozdeľte na 4 bochníky, rozvaľkajte a preložte na vymastený plech.
Plnka: Zo smotany, žĺtkov, soli a maizeny si pripravte hmotu, ktorú natrite na cesto (na všetky 4 rozvaľkané bochníky). Na plechu nechajte ešte chvíľu kysnúť a posypte posekaným kôprom. Pečte asi 25 -30 min. vo vyhriatej rúre. Takto upečieme všetky 4 bochníky.