Gaštanová polievka
1/2 kg jedlých gaštanov, 3/4 litrov mäsového vývaru, 10 dkg bieleho chleba, soľ, biele korenie, cukor, 2 lyžice masla
Ako na to:Gaštany narežeme do kríža a na plechu vo vyhriatej rúre pečieme, až kým začnú odpadávať šupky (narezané gaštany môžeme tiež variť, a potom olúpať).
Očistené gaštany vložíme do masového vývaru a varíme 1/2 hodiny.
Potom asi 8 gaštanov vyberieme a odložíme. Ostatné gaštany spolu s vývarom precedíme a vložíme naspäť do hrnca.
Z bieleho chleba odkrojíme kôrku, striedku rozlámeme do polievky a ešte chvíľu varíme. Nakoniec osolíme, okoreníme, osladíme podľa chuti a pred podávaním pridáme kúsok masla. Odložené gaštany posekáme a zamiešame do polievky.