Fazuľová polievka s hubami
sušené huby, 3 zemiaky, Gombaseckú alebo maďarskú klobásu, fazuľu, údené koleno, 2 cibule, 10 klinčekov, vegetu, feferónku, soľ, mrkvu, sušené slivky, slepačí bujón, šľahačkovú smotanu, múku, koňak
Ako na to:Uvaríme údené koleno a mäso potom nakrájame na malé kocky. Mäso varíme v dvoch vodách.
Prvú vylejeme a do druhej po uvarení mäsa dáme variť predtým namočenú fazuľu, slepačí bujón, nakrájanú klobásku, celú cibuľu s napichanými klinčekmi, soľ, vegetu, feferónku a mrkvu nakrájanú na malé kocky. Tiež pridáme zemiaky, sušené slivky nakrájané na štvrtiny a namočené huby.
Po uvarení polievku zahustíme smotanou zmiešanou s múkou. Po pridaní smotany varíme, až kým polievka nezačne vrieť. Podávame tak, že na tanier nalejeme asi 1 lyžicu koňaku, a potom dáme polievku.
Na polievku ešte môžeme nastrúhať čerstvú zelenú žeruchu. Podávame s chlebom.