Pravé talianske gnocchi (zemiakové)
1 kg zemiakov, 100 g masla, 300 g polohrubej múky, hrsť nastrúhaného parmezánu, 3 žĺtka, soľ, muškátový orech
Ako na to:Zemiaky uvaríme v šupke pričom dávame pozor, aby sa nerozvarili. Ešte teplé ich ošúpeme a dvakrát pretlačíme, aby v nich neboli hrudky.
Medzitým necháme rozprustiť maslo, ktoré zamiešame so žĺtkami a vylejeme do zemiakov. Žĺtka by mali mať izbovú teplotu. Pridáme soľ, muškátový orech a hrsť parmezánu. Túto zmes zľahka zmiešame a postupne podľa potreby pridávame múku.
Cesto spracujeme rukami len jemne, aby gnocchi neboli potom gumové a tiež nepridávame zbytočne veľa múky. Cesto posypeme múkou, rozdelíme na tretiny a každú rozvaľkáme asi na 1cm hrúbku.
Nožíkom oddeľujeme tenké pásiky a vidličkou z nich krájame kocky.
Gnocchi dáme do vriacej osolenej vody a vyberáme, keď vyplávajú na povrch.
Na pekáči pokvapkáme trochou olivového oleja, aby sa nelepili. Podávame so syrovou omáčkou alebo ragu.