Langoše
1 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 50 g droždia, štipku cukru, soľ, 250 g kyslej smotany, 1 ČL sódy bikarbóny, olej, cesnak
Ako na to:Pripravime si kvások z droždia, cukru a trošky vlažného mlieka. Po vykysnutí pridáme do preosiatej múky, pridáme zvyšné vlažné mlieko, smotanu, soľ a sódu bikarbónu. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré odložíme na 1 hodinu do chladničky vykysnúť.
Vyberieme, urobíme bochníčky, a ešte asi 20 min necháme podkysnúť v teple. Vyťahujeme langoše, ktoré vyprážame v horúcom oleji. Tie by mali počas vyprážania plávať.
Z jednej dávky je asi 14 langošov. Vrch potrieme prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou, troškou vlažnej vody a olejom. Obmenou môže byť kyslá smotana, tatárka alebo kečup a postrúhaný syr.