Obrátený koláč
1 kg jemne kyslých tvrdých jabĺk, 100 g prášk.cukru, 50 g hrozienok
Cesto: 1 vajce, 250 g hladkej múky, 125 g masla, štipku soli, maslo na vytretie formy
Do preosiatej múky dáme soľ, nakrájané studené maslo a vajce. Rýchlo spracujeme rukami, vypracujeme cesto a hotové zabalíme do fólie. Odložíme do chladničky na hodinu.
Jablká ošúpeme, nakrájame na osminy a zbavíme jadierok. Formu vytrieme maslom, vysypeme cukrom a vyložíme jablkami a hrozienkami. Formu vložíme do rúry a jablká pri nižšej teplote 10 až 15 min zapekáme, aby cukor a šťava z jabĺk začali karamelizovať.
Cesto necháme trochu zmäknúť a rozváľkame do tvaru formy. Jablká vo forme prekryjeme cestom, dobre ho pritlačíme a formou opäť vložíme do rúry. Pečieme pri 180 C približne 20 až 25 min dozlata.
Hotový koláč necháme aspoň štvrť hodiny chladnúť, prikryjeme tanierom a vyklopíme.